Διακεκριμένες προσωπικότητες: «Ανδρέας Τσέκος»
Διακεκριμένες προσωπικότητες από το Ελευθεροχώρι Βορείου Ηπείρου στον τομέα της επιστήμης, των τεχνών, του αθλητισμού, της πολιτικής και της οικονομίας.

Ανδρέας Τσέκος

Αναπληρωτής καθηγητής στον τομέα της γεωπονίας. Γεννήθηκε στο χωριό Ελευθεροχώρι του Δελβίνου στις 5 Απριλίου 1943. Δημοτικό Σχολείο πήγε στο χωριό όπου γεννήθηκε στα ελληνικά, ενώ το 7-τάξειο στο σχολείο «Λευτέρης Τάλιος» στην πόλη του Δελβίνου. Με το άνοιγμα της γενικής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (γυμνάσιο) «10 Ιουλίου» στο Δέλβινο το 1957, συνέχισε το σχολείο και ήταν ένας από τους πρώτους 20 αποφοίτους του σχολείου αυτού, κρατώντας τον αριθμό 1 του μητρώου των αποφοίτων κατά τη διάρκεια των ετών. Το 1970, αποφοίτησε γεωπόνος στο Ινστιτούτο Υψηλής Γεωργικών Κάμζα (σήμερα Πανεπιστήμιο της Γεωργίας Τιράνων). Για 35 χρόνια, χωρίς διακοπή, άσκησε το επάγγελμα του γεωπόνου, πρώτα στο Γεωργικό Συνεταιρισμό Γράβας Αγ.Σαράντα (1970-1972), στο Γεωργικό Μεσαίο Σχολείο Λιβαδειάς (1972-1973), Αρχιαγρονόμος της Γεωργικής Επιχείρησης Βρίνας (1973-1982) Αρχιειδικός και ειδικός του Υπουργείου Γεωργίας (1982-1994), Ειδικός στο Τμήμα Γεωργίας των Τιράνων (1994-1998), Αρχιειδικός στη Γενική Διεύθυνση Σπορών(1998), Διευθυντής της Επιχείρησης Γεωργικών Εισροών (1998 - 2002), Διευθυντής του Κρατικου Ινστιτούτου Έλεγχου Σπορών και Δενδρυλλίων (2002-2004) και Επιστημονικός Συνεργάτης στο Ινστιτούτο Ερευνών του Εδάφους (2004-2005) Τιράνου, όπου συνταξιοδοτήθηκε.

Έχει κάνει ένα όνομα σε ολόκληρη τη χώρα, ως ειδικός γνώστης για την εισαγωγή σύγχρονης τεχνολογίας στην παραγωγή αραβοσίτου και στον τομέα των σπόρων προς σπορά. Έλαβε τον επιστημονικό βαθμό "Υποψήφιος της Επιστήμης" (1992), "Δόκτορας" (1993), και το 2000 τον επιστημονικό τίτλο "Αριστοτέχνης Αναζήτησης" (Αναπληρωτής Καθηγητής).

Έχει δώσει μια σημαντική συμβολή στην επεξεργασία της νομοθεσίας για τους σπόρους προς σπορά και φυτά, να συγγράψει πάνω από 15 σχέδια νόμων και κανονισμών. Παρά το γεγονός ότι σχεδόν όλη η ζωή του έχει εργαστεί στην κρατική διοίκηση, η συμβολή του στη γεωργική επιστήμη ήταν μεγάλη. Για πολλά χρόνια εξελέγη στην επιστημονική φόρα ορισμένων κεντρικών διοικητικών οργάνων, εκπαιδευτικής και επιστημονικής, η οποία έχει διατηρήσει στενές σχέσεις, και συνεργάστηκε με επιφανείς προσωπικότητες των γεωργικών επιστημών στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Έχει συμμετάσχει σε 6 διεθνή επιστημονικά προγράμματα και αναφέρεται σε 5 διεθνή συνέδρια στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Είναι συν-συγγραφέας πέντε βιβλίων για τη γεωργία, συν-συγγραφέας και συγγραφέας πάνω από 20 επιστημονικών άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά στο εσωτερικό και στο εξωτερικό και πάνω από 200 άρθρων σε περιοδικά, ενημερωτικά δελτία, εφημερίδες, κλπ.. Η συμβολή του στην εκπαίδευση, αν και περιορισμένες έχει αφήσει τα ίχνη στη ζωή του. Δάσκαλος στο Γεωργικό Μεσαίο Σχολείο Λιβαδειάς, καθηγητής στην Θυγατρική Σχολή Γεωπονίας στο Δέλβινο, μερικός Λέκτορας στην Σχολή Γεωπονίας με τους αποφοιτήσαντες, μέλος των επιτροπών αξιολόγησης, Διδάκτωρ στο Τμήμα Γεωπονίας, κλπ. Αυτή ήταν μια συμπληρωματική προσπάθεια στη δραστηριότητά του ως ειδικός εν έτη.

Ακόμη και μετά τη συνταξιοδότησή του το 2005, παραμένει σε μέτρια συνεργασία, γράφοντας πολλά επιστημονικά και δημοσιογραφικά άρθρα.

Αξιολογήθηκε σε δύο εγκυκλοπαίδειες ως διακεκριμένος γεωπόνος της αλβανικής γεωργίας και διακεκριμένη προσωπικότητα στον τομέα της επιστήμης (2002 και 2003).

Στην αλβανική κοινωνία και ιδιαίτερα στην ελληνική μειονότητα, αναγνωρίζεται ως μετριόφρον διανοούμενος, συμπονετικός και επαγγελματίας. Ταυτόχρονα τα τελευταία 20 χρόνια έχει συμβάλει στην ελληνική μειονότητα στην Αλβανία, εκλεγμένος στις τοπικές και κεντρικές αρχές της «Ομόνοιας» και Κόμματος Ανθρωπινών Δικαιωμάτων.

Παντρεμένος με τη σύζυγό του Μαργαρίτα, με την οποία απέκτησαν 2 παιδιά, τα οποία έχουν αποφοιτήσει σε ανώτερες σχολές του εσωτερικού και του εξωτερικού, συγκεκριμένα στο χώρο της ηλεκτρονικής και ιατρικής και σήμερα ασκούν τα επαγγέλματα τους στα Τίρανα.
Επιμέλεια: Αντρέας Τσέκος
532 Επισκέπτες
Συντάχθηκε: 30 Απριλίου 2014, 12:55
Παρακαλώ εγγραφείτε ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε.
Ποιο πιστεύετε ότι έχει τη μεγαλύτερη προτεραιότητα για το χωριό μας;
Ο δρόμος ή η ύδρευση;
Μόνο τα μέλη ψηφίζουν
Επισκέπτες: 2
Εγγεγραμμένοι: 0
booked.net
Στο www.eleftherohori.gr χρησιμοποιούμε cookies!
Χρησιμοποιούμε cookies για να μην χρειάζεται κάθε φορά να κάνετε σύνδεση (login) στο site μας,
πατώντας "Αποδοχή" θα αποθηκευτούν με κρυπτογράφηση στη συσκευή σας τα στοιχεία εισόδου σας για 1 έτος.
Αποδοχή