Διάλογοι καφενείου στο αλβανικό κοινοβούλιο από Μπερίσα και Ράμα.

"Τι να μας πεις εσύ που πέταξες με τις κλωτσιές έξω από το σπίτι την ίδια σου την μάνα".

"Πώς μπορεί να κυβερνήσει μια χώρα ένας άνθρωπος που δεν είναι σε θέση να κάνει οικογένεια…".

"Ολα τα Τίρανα γνωρίζουν ότι έφευγες από το κρεβάτι της γυναίκας σου και πήγαινες στο πιο ζεστό, του εραστή σου".

Σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση από το βήμα της Βουλής, παραμονή της συνάντησής του με τους κ. Παπανδρέου και Γκρούεφσκι στις Πρέσπες, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα, επιτίθεται στον ηγέτη της αντιπολίτευσης και αρχηγό του Σοσιαλιστικού Κόμματος Εντι Ράμα, με χαρακτηρισμούς καφενείου.

Και εκείνος δεν πάει πίσω. Σηκώνει το γάντι και απαντάει από το δημαρχείο -είναι και δήμαρχος Τιράνων- στο ίδιο περίπου ύφος: "Είσαι διανοητικά διαταραγμένος", "συμπεριφέρεσαι σαν τον Φύρερ".

Πολιτικός πολιτισμός...

Η συνέχεια δίνεται στα φίλα προσκείμενα ηλεκτρονικά ΜΜΕ. Μπερίσα: "O Ράμα είναι ο νονός της μαφίας των Τιράνων που θέλει να αποσπάσει βίαια την εξουσία, και ο Γκραμός Ρούτσι (σ.σ. υπ’ αριθμόν 2 στην ηγεσία του Σ.Κ.) που μας παριστάνει το παλικάρι, το 1996 από τον φόβο του έφυγε στην Ελλάδα φορώντας γυναικεία ρούχα". Ράμα: "Πρόκειται για ψυχοπαθή, πρέπει να τον κλείσουν στο τρελοκομείο".

Σε άλλη χώρα θα είχαν ξεσηκωθεί και οι πέτρες και το πιθανότερο είναι ότι πρωθυπουργός και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα είχαν πάει στο σπίτι τους. Στην Αλβανία, όμως, μια χώρα που έγινε πρόσφατα μέλος του ΝΑΤΟ και φιλοδοξεί να περάσει, στο άμεσο μέλλον, μάλιστα, την πόρτα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο κοινοβουλευτικός και γενικότερα πολιτικός "πολιτισμός" επιτρέπει "επιχειρήματα" του είδους στον ναό της Δημοκρατίας.

Διάλογοι αυτού του επιπέδου αποτελούν σύνηθες φαινόμενο στην αλβανική Βουλή, όπου βγαίνουν πιστόλια, εκσφενδονίζονται ποτήρια, πέφτουν γροθιές, εκτοξεύονται απειλές και ακούγονται βρισιές χαμαιτυπείων.

Ας μην ξεχνάμε ότι τον Σεπτέμβριο του 1998 οπαδοί του Μπερίσα κατέλαβαν εξ εφόδου με όπλα και τανκς το κυβερνητικό μέγαρο και ο τότε σοσιαλιστής πρωθυπουργός Φάτος Νάνο διέφυγε από υπόγειες στοές και κατέφυγε στα Σκόπια για να γλιτώσει. Ούτε ότι ο πρώην πρωθυπουργός και νυν ΥΠΕΞ Ιλιρ Μέτα επετέθη για να ξυλοκοπήσει μέσα στη Βουλή την πρόεδρο του Κοινοβουλίου Γιοζεφίνα Τοπάλι.

Τούτη την εποχή, τα πνεύματα έχουν ανάψει και πάλι και η χώρα διέρχεται τη σοβαρότερη πολιτική κρίση από εκείνη του 1997, όταν οι πολίτες εξεγέρθηκαν, πήραν τα όπλα εναντίον του Σαλί Μπερίσα, θεωρώντας τον υπαίτιο, γιατί έχασαν τις περιουσίες τους στις πυραμίδες και η Αλβανία γλίτωσε την ύστατη ώρα την εμφύλια αιματοχυσία χάρη στην παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας.

Από τις εκλογές του Ιουνίου και εντεύθεν η αντιπολίτευση, με επικεφαλής το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Εντι Ράμα, απέχει από το Κοινοβούλιο διαμαρτυρόμενη για νόθευση από τον Μπερίσα του εκλογικού αποτελέσματος σε κάποιες από τις περιφέρειες της χώρας, μολονότι στην αρχή το είχε αναγνωρίσει! Εκτοτε το δημοκρατικό πολίτευμα δεν λειτουργεί, με το Κοινοβούλιο να μην μπορεί να ψηφίσει νόμους που σχετίζονται με τα κριτήρια ένταξης στην Ε.Ε., ούτε να λάβει αποφάσεις επί σημαντικών θεμάτων για τα οποία απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία.

Οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να κατευνάσουν τα πνεύματα, αλλά οι αψίκοροι ηγέτες οδηγούν την κατάσταση στα άκρα. Η αντιπολίτευση αρνείται να επιστρέψει στο Κοινοβούλιο εάν δεν γίνει επανακαταμέτρηση στις επίμαχες περιοχές και απειλεί να μπλοκάρει και την Τοπική Αυτοδιοίκηση αποσύροντας τους δικούς της δημάρχους και κοινοτάρχες, ο Μπερίσα όμως επιμένει ότι όλα έγιναν νόμιμα και η αντιπαράθεση έχει μεταφερθεί στους δρόμους και τις πλατείες.

Ο Ράμα οργανώνει σε πόλεις και χωριά μαχητικές συγκεντρώσεις οπαδών και ο Μπερίσα απάντησε με συγκέντρωση δεκάδων χιλιάδων υποστηρικτών του, χθες το βράδυ, στην κεντρική πλατεία Σκεντέρμπεη των Τιράνων, όπου έσυρε και πάλι τα εξ αμάξης στον αντίπαλό του. Με όλα αυτά η Αλβανία δείχνει να μην την ακουμπάει η οικονομική κρίση που σαρώνει την υπόλοιπη Ευρώπη. Σε αυτή τη χώρα δεν γίνονται απεργίες, δεν σημειώνονται κοινωνικές εκρήξεις, λες και λειτουργούν όλα ρολόι και οι άνθρωποι δεν αγωνιούν για το μέλλον τους.

Ας είναι καλά η παραοικονομία και τα εμβάσματα των μεταναστών, λένε όσοι γνωρίζουν την πραγματικότητα. Τώρα, το πώς θα ενσωματωθεί στις ευρωπαϊκές δομές μια τέτοια κοινωνία είναι ένα θέμα που σηκώνει μεγάλη συζήτηση.


Συντάχθηκε: 07/07/2010 14:09:56