Πεζοπορία Ελευθεροχώρι - Άγιοι Σαράντα από γερμανό πεζοπόρο
Στις 8 Μαϊου 2018 ένας γερμανός πεζοπόρος, ο οποίος το όνομά του δεν το αναφέρει, πεζοπόρησε από το χωριό μας μέχρι τους Αγίους Σαράντα. Η διαδρομή του ξεκινάει από το Παναπεριβόλι (στο οποίο φαίνεται να είχε κατασκηνώσει το βράδυ), περνάει μέσα από το χωριό μας, κατεβαίνει στο Δέλβινο, περνάει από Φοινίκι, Μετόχι και καταλήγει στην πόλη των Αγίων Σαράντα.

Η απόσταση που κάλυψε με τα πόδια ήταν γύρω στα 27,55χλμ με ανώτερο υψόμετρο τα 694μ και κατώτερο το επίπεδο της θάλασσας (σύμφωνα με το GPS του).

Παρακάτω είναι η περιγραφή για τη διαδρομή που έκανε:

«Το τελευταίο σκέλος της πεζοπορίας βρισκόταν μπροστά μας, από την κατασκήνωση στα βουνά κοντά στο χωριό Ελευθεροχώρι, μέσω της πόλης του Δελβίνου και της παραλιακής πεδιάδας μέχρι τους Αγίους Σαράντα δίπλα στη θάλασσα. Το καλό ήταν ότι ήταν πάντα κατηφόρα. Στο δρόμο μιλήσαμε με έναν βοσκό που ανήκει στην ελληνική μειονότητα και ζει εδώ. Αυτό που μας έκανε επίσης να προχωρήσουμε ήταν η προοπτική του πρωινού στο Δέλβινο, το οποίο κι έγινε.
Μετά έγινε κουραστικό γιατί ήταν συνέχεια ίσιο μέσα από την πεδιάδα μέχρι κάτω από το λόφο στον οποίο βρίσκεται η αρχαία πόλη του Φοινικιού. Εκεί η διαδρομή ανέβηκε πάλι υψομετρικά και μετά βρισκόταν μπροστά μας το μονοπάτι, το οποίο πήγαινε ευθεία για περίπου 3 χλμ. Φυσικά μετά χαθήκαμε στην κατοικημένη περιοχή πριν από τους Αγίους Σαράντα (παρά το GPS που δε βοηθούσε και πολύ).
Η τελευταία ανάβαση 100 μέτρων στους Αγίους Σαράντα κατά μήκος του δρόμου δεν ήταν ευχάριστη, την οποία στη συνέχεια ακολούθησε η βραδιά στα εστιατόρια και τις παμπ εκεί. Η όμορφη, περιπετειώδης πεζοπορία ολοκληρώθηκε στους Αγίους Σαράντα.
Περάσαμε την επόμενη μέρα στους Αγίους Σαράντα και ξαναπήγαμε στο Φοινίκι με αυτοκίνητο. Ο καιρός είχε βελτιωθεί σημαντικά, οδηγήσαμε στην Κέρκυρα την επόμενη μέρα και μετά πετάξαμε πίσω στο σπίτι.»

Πηγή άρθρου: Hiking in southern Albania, 5 day, 08 May 2018 - Wikiloc

426 Επισκέπτες
Συντάχθηκε: 06 Δεκεμβρίου 2022, 14:12
Παρακαλώ εγγραφείτε ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε.
Ποιο πιστεύετε ότι έχει τη μεγαλύτερη προτεραιότητα για το χωριό μας;
Ο δρόμος ή η ύδρευση;
Μόνο τα μέλη ψηφίζουν
Επισκέπτες: 1
Εγγεγραμμένοι: 0
booked.net
Στο www.eleftherohori.gr χρησιμοποιούμε cookies!
Χρησιμοποιούμε cookies για να μην χρειάζεται κάθε φορά να κάνετε σύνδεση (login) στο site μας,
πατώντας "Αποδοχή" θα αποθηκευτούν με κρυπτογράφηση στη συσκευή σας τα στοιχεία εισόδου σας για 1 έτος.
Αποδοχή