Το χωριό μας
ΑΝΔΡΕΑΣ ΤΣΙΕΚΟΣ: Οι Τσιεκάτες του Ελευθεροχωρίου
Συντάχθηκε: 24 Αυγούστου 2022, 15:22
557 Επισκέψεις
ΟΙ ΤΣΙΕΚΑΤΕΣ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΟΧΩΡΙΟΥ

Ιστορία, αναμνήσεις και δημιουργικότητα

ΔΙΓΛΩΣΣΟ ΕΡΓΟ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΙΚΑ
Λίγα λόγια για το όμορφο χωριό μας
Συντάχθηκε: 28 Φεβρουαρίου 2011, 14:23
4594 Επισκέψεις
Στη δυτική πλευρά του Πλατοβουνίου, που χωρίζει το νομό του Δελβίνου με του Αργυροκάστρου, στην κατηφόρα του αυχένα του βουνού αυτού από τη δύση, σε υψόμετρο 650 μ. και 5 χιλιόμετρα βόρεια της πόλης του Δελβίνου, έχει χτίσει την ιστορία του το χωριό Ελευθεροχώρι.

Ο ανώνυμος «νονός» που το ονόμασε έτσι με την συνένωση των δύο λέξεων: "ελευθερία + χωριό", δε γνωρίζει κανείς σε ποιον αιώνα έχει ζήσει.

Διακεκριμένες προσωπικότητες: «Παναγιώτης Πάνος»
Συντάχθηκε: 30 Απριλίου 2014, 11:53
1423 Επισκέψεις
Ο Παναγιώτης Πάνος, τέκνο δυο γονέων από το Ελευθεροχώρι Δελβίνου, στον οποίο ο πρώην Πρόεδρος της Αλβανικής Δημοκρατίας Μπαμίρ Τόπι απένειμε το ανώτατο βραβείο "Nderi i Kombit" (Η τιμή του έθνους). Επίσης το δημαρχιακό συμβούλιο του Δελβίνου, με πρόταση μερικών διακεκριμένων διανοουμένων από το Ελευθεροχώρι και το Κακοδίκι, του έδωσε τον τίτλο «Επίτιμος πολίτης» του Δελβίνου. Ο μάγος της μπάλας, στις 19 Ιανουαρίου 2010, άφησε την τελευταία του πνοή στη Φλόριντα των ΗΠΑ.

Προς τιμήν του μεγάλου αυτού ποδοσφαιριστή, δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα «Ελευθεροχώρι» το άρθρο αυτό, για την ζωή και το έργο του Παναγιώτη, ελπίζοντας ότι θα ακολουθήσουν κι άλλα άρθρα από τους ελευθεροχωρίτες διανοούμενους...

Διακεκριμένες προσωπικότητες: «Ανδρέας Τσέκος»
Συντάχθηκε: 30 Απριλίου 2014, 12:55
669 Επισκέψεις
Αναπληρωτής καθηγητής στον τομέα της γεωπονίας. Γεννήθηκε στο χωριό Ελευθεροχώρι του Δελβίνου στις 5 Απριλίου 1943. Δημοτικό Σχολείο πήγε στο χωριό όπου γεννήθηκε στα ελληνικά, ενώ το 7-τάξειο στο σχολείο «Λευτέρης Τάλιος» στην πόλη του Δελβίνου. Με το άνοιγμα της γενικής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (γυμνάσιο) «10 Ιουλίου» στο Δέλβινο το 1957, συνέχισε το σχολείο και ήταν ένας από τους πρώτους 20 αποφοίτους του σχολείου αυτού, κρατώντας τον αριθμό 1 του μητρώου των αποφοίτων κατά τη διάρκεια των ετών.
Διακεκριμένες προσωπικότητες: «Ιφιγένεια Κονγκίκα-Δήμου»
Συντάχθηκε: 30 Απριλίου 2014, 12:37
569 Επισκέψεις
Αναπληρώτρια ακαδημαϊκός, καθηγήτρια. Γεννήθηκε στα Τίρανα το 1946, από μια πνευματική οικογένεια με τους δυο γονείς (Δημήτριος Δήμος και Γαρούφω Παππά) από το Ελευθεροχώρι του Δελβίνου. Αποφοίτησε το Γενικό Μεσαίο Σχολείο "Κεμάλ Στάφα» στα Τίρανα και στη συνέχεια συνέχισε τις σπουδές της και αποφοίτησε «διακεκριμένος φοιτητής" στη Βιολογία-Τμήμα Χημείας της Σχολής Φυσικών Επιστημών του Πανεπιστημίου των Τιράνων (1968). Το 1970, ακόμη σε νεαρή ηλικία, έγινε καθηγήτρια στο Τμήμα Βοτανικής της σχολής αυτής, ενώ το 1978 ερευνήτρια στο Κέντρο Βιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Επιστημών.

Ποιο πιστεύετε ότι έχει τη μεγαλύτερη προτεραιότητα για το χωριό μας;
Ο δρόμος ή η ύδρευση;
Μόνο τα μέλη ψηφίζουν
Επισκέπτες: 1
Εγγεγραμμένοι: 0
booked.net
Στο www.eleftherohori.gr χρησιμοποιούμε cookies!
Χρησιμοποιούμε cookies για να μην χρειάζεται κάθε φορά να κάνετε σύνδεση (login) στο site μας,
πατώντας "Αποδοχή" θα αποθηκευτούν με κρυπτογράφηση στη συσκευή σας τα στοιχεία εισόδου σας για 1 έτος.
Αποδοχή