Διακεκριμένες προσωπικότητες: «Ιφιγένεια Κονγκίκα-Δήμου»
Διακεκριμένες προσωπικότητες από το Ελευθεροχώρι Βορείου Ηπείρου στον τομέα της επιστήμης, των τεχνών, του αθλητισμού, της πολιτικής και της οικονομίας.

Ιφιγένεια Κονγκίκα-Δήμου

Αναπληρώτρια ακαδημαϊκός, καθηγήτρια. Γεννήθηκε στα Τίρανα το 1946, από μια πνευματική οικογένεια με τους δυο γονείς (Δημήτριος Δήμος και Γαρούφω Παππά) από το Ελευθεροχώρι του Δελβίνου. Αποφοίτησε από το Γενικό Μεσαίο Σχολείο "Κεμάλ Στάφα» στα Τίρανα και στη συνέχεια συνέχισε τις σπουδές της και αποφοίτησε ως «διακεκριμένη φοιτήτρια" στη βιολογία - τμήμα χημείας της σχολής Φυσικών Επιστημών του Πανεπιστημίου των Τιράνων (1968). Το 1970, ακόμη σε νεαρή ηλικία, έγινε καθηγήτρια στο Τμήμα Βοτανικής της σχολής αυτής, ενώ το 1978 ερευνήτρια στο Κέντρο Βιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Επιστημών.

Για πολλά χρόνια (1993-2007), που καλύπτει τα σημαντικά καθήκοντα στο Ινστιτούτο Βιολογικών Ερευνών, ως υπεύθυνος του Τμήματος Φυσιολογίας Φυτών, αργότερα Υποδιευθυντής (1993-1997) και Διευθυντής του Ινστιτούτου (1999-2007). Με την επιλογή της ως Αναπληρωτής Ακαδημαϊκός το 2008, εκτελεί τα καθήκοντα του γραμματέα Επιστημών Τμήμα Φυσικών Επιστημών και Τεχνικών της Ακαδημίας Επιστημών της Αλβανίας. Ως ειδικός της φυσιολογίας των φυτών και η βιοτεχνολογία έχει αναπτύξει μια επιστημονική και παιδαγωγική δραστηριότητα σε αυτό το ευρύ πεδίο. Συμμετείχε σε 52 επιστημονικές εργασίες σε επιστημονικά συνέδρια και διαλέξεις των εθνικών και διεθνών προβλημάτων της βιολογίας φυτών και της βιοτεχνολογίας, την παρακολούθηση της ρύπανσης, κλπ. υδάτινων οικοσυστημάτων. Έχει συγγράψει και συν-δημιουργοί της 9 μονογραφίες και επιστημονικά βιβλία και πάνω από 125 επιστημονικά άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. επιστημονική συμβολή της είναι να ενισχυθεί περαιτέρω ως εκδότης του περιοδικού επιστημονικού περιοδικού "βιολογικές μελέτες" (1999-2006) και ως εκδότης του επιστημονικού περιοδικού "Νέα Τεχνική Εφημερίδα των Φυσικών Επιστημών (AJNTS)", εκδόσεις της Ακαδημίας Επιστημών της Αλβανίας (2000 -εξέλιξη).

Στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Έρευνας και Ανάπτυξης, έχει συνεργαστεί με πολλά έγκριτα πανεπιστήμια και επιστημονικά ευρωπαϊκά ιδρύματα, (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ελλάδα.), όπου είναι ο συντονιστής των επιστημονικών έργων, έχει λύσει σημαντικά προβλήματα, όπως η διατήρηση και εκμετάλλευση του πλούτου φυτών στη χώρα. Είναι ο κύριος συντάκτης της εισαγωγής της σύγχρονης επιστημονικής μεθόδου "in vitro" στον τομέα της παραγωγής σποροφύτων. Μετά το 2000, ήταν συντονιστής των πέντε επιστημονικών έργων, στα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (INTERREG II στ III), και Επιστημονικής και Τεχνολογικής Συνεργασίας Ιταλία-Αλβανία και Ελλάδα-Αλβανία. Η επιστημονική συνεργασία με την Επιστημονική-εμπορική εταιρία «ΒΙΤΡΟ ΕΛΛΑΣ Α.Ε» Αλεξάνδρεια Ελλάδα, υπήρξε πολύ επιτυχής και καρποφόρα στο επιστημονικό έργο του Ινστιτούτου Βιολογικών Ερευνών, όπου ο πρωταγωνιστής είναι η καθηγήτρια Εφιγένια.

Η δραστηριότητά της και επιστημονική διαχείριση, συνόδευε στα χρόνια εντατικής εργασίας, ως λέκτορας στη Σχολή Φυσικών Επιστημών του Πανεπιστημίου των Τιράνων, όπου έχει βγάλει αρκετές γενιές φοιτητών.

Στην Αλβανική κοινωνία και ιδιαίτερα στον επιστημονικό περιβάλλον η Εφιγένια Κονγκίκα αναγνωρίζονται ως μετρόφονη πνευματική, φιλάνθρωπος υποστηρικτής των νέων γενιών, μια από τις εξέχουσες γυναίκες επιστήμονες στην Αλβανία.

Παντρεμένη με τον καθηγητή Στέφανο Κονγκίκα, με τον οποίο απέκτησε δύο γιους. Πλέον περήφανοι για την πρόοδό τους στη ζωή και το σεβασμό που απολαμβάνουν από την κοινωνία.

Επιμέλεια: Αντρέας Τσέκος
490 Επισκέπτες
Συντάχθηκε: 30 Απριλίου 2014, 12:37
Παρακαλώ εγγραφείτε ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε.
Ποιο πιστεύετε ότι έχει τη μεγαλύτερη προτεραιότητα για το χωριό μας;
Ο δρόμος ή η ύδρευση;
Μόνο τα μέλη ψηφίζουν
Επισκέπτες: 1
Εγγεγραμμένοι: 0
booked.net
Στο www.eleftherohori.gr χρησιμοποιούμε cookies!
Χρησιμοποιούμε cookies για να μην χρειάζεται κάθε φορά να κάνετε σύνδεση (login) στο site μας,
πατώντας "Αποδοχή" θα αποθηκευτούν με κρυπτογράφηση στη συσκευή σας τα στοιχεία εισόδου σας για 1 έτος.
Αποδοχή