Ο σερβικός Τύπος κατηγορεί τον Σαλί Μπερίσα για λαθρεμπόριο όπλων
Η εφημερίδα Politika του Βελιγραδίου κατηγορεί τον Αλβανό πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα ότι υπήρξε ο κύριος υπεύθυνος ενός εκτεταμένου λαθρεμπορίου όπλων που διεξαγόταν στην Αλβανία στη διάρκεια της σύγκρουσης του Κοσόβου (1998-1999). «Ο Σαλί Μπερίσα υπήρξε ένας από τους κύριους λαθρέμπορους όπλων στη διάρκεια της σύγκρουσης στο Κόσοβο. Το όνομά του αναφέρεται από τέσσερις μάρτυρες στα ντοκουμέντα της (σερβικής) εισαγγελίας για τα εγκλήματα πολέμου» γράφει στην πρώτη σελίδα της η Politika.

Η εφημερίδα επικαλείται ένα φάκελο με τον αριθμό «33-08» της εισαγγελίας για τα εγκλήματα πολέμου, στον οποίο μια κατοικία που ανήκει στον Μπερίσα στη βόρεια Αλβανία κοντά στην τοποθεσία Τροπόγια στα σύνορα με το Κόσοβο, αναφέρεται ως «κέντρο αγοράς όπλων».
Η Politika επικαλείται τις μαρτυρίες τεσσάρων Αλβανών του Κοσόβου, πρώην μελών του αυτονομιστικού ανταρτικού Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου (UCK), οι οποίοι κατηγορούν τον Αλβανό πρωθυπουργό.

Η εφημερίδα δημοσιεύει εκτενή αποσπάσματα από τις μαρτυρίες αυτών των Αλβανών, οι οποίοι προέρχονται από τις πόλεις Τζακοβίτσα, Ντέτσανι και Πριζρέν και από το χωριό Γκλόντγιανε, στο δυτικό και το νοτιοδυτικό Κόσοβο, και διευκρινίζει ότι συνελήφθησαν από τις σερβικές δυνάμεις ασφαλείας στη διάρκεια της σύγκρουσης του 1998-1999. Οι κατηγορίες αυτές ακολουθούν τη δημοσίευση της έκθεσης του Ελβετού γερουσιαστή Ντικ Μάρτι, ο οποίος καταγγέλλει λαθρεμπόριο οργάνων, τα οποία αφαιρούνταν στην Αλβανία από αιχμαλώτους των Κοσοβάρων αυτονομιστών ανταρτών στα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Στην έκθεση κατηγορείται για το λαθρεμπόριο μία ομάδα διοικητών του U.C.K., στην οποία ανήκε ο απερχόμενος πρωθυπουργός του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι. Σύμφωνα με τον Ελβετό γερουσιαστή, τα περισσότερα από τα θύματα ήταν Σέρβοι που κρατούνταν στα στρατόπεδα του UCK στην Αλβανία.

Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία είχε ζητήσει την έκθεση αυτή, καλείται να αποφανθεί στα τέλη Ιανουαρίου επί του εγγράφου.

Πηγή: ΝΕ.Β.
199 επισκέψεις
Συντάχθηκε: 30 Δεκεμβρίου 2010, 13:26
Ποιο πιστεύετε ότι έχει τη μεγαλύτερη προτεραιότητα για το χωριό μας;
Ο δρόμος ή η ύδρευση;
Μόνο τα μέλη ψηφίζουν
Επισκέπτες: 1
Εγγεγραμμένοι: 0
booked.net
Στο www.eleftherohori.gr χρησιμοποιούμε cookies!
Χρησιμοποιούμε cookies για να μην χρειάζεται κάθε φορά να κάνετε σύνδεση (login) στο site μας, πατώντας "Αποδοχή" θα αποθηκευτούν με κρυπτογράφηση στη συσκευή σας τα στοιχεία εισόδου σας για 1 έτος.
Αποδοχή