Επιστολή προς Κακοδίκι και δήμο Δελβίνου για το νερό του Πηγαδιού
Η κοινότητα Ελευθεροχωρίου

Θέμα: Αίτηση

Απευθύνεται:
Στην κοινότητα Κακοδικιού
Στο δήμαρχο Δελβίνου
Ο σύλλογος Ελευθεροχωρίου

Αρ. 9 πρωτ.
Ελευθεροχώρι, στις 07/05/2012

Αξιότιμοι κύριοι!

     Εκ πρώτης, για λογαριασμό των κατοίκων του χωριού Ελευθεροχώρι και για λογαριασμό του Συλλόγου Ελευθεροχωρίου, σας ευχόμαστε υγεία και ευημερία στη ζωή και την καθημερινή εργασία σας.
     Σας γράφουμε για ένα πρόβλημα το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για την κοινότητά μας, το θέμα της ύδρευσης του χωριού Κακοδίκι από την πηγή του Ελευθεροχωρίου.

     ;Όπως γνωρίζετε, τα τελευταία χρόνια, το καλοκαίρι, η κοινότητα του Κακοδικιού για να αυξήσει την ποσότητα του νερού στο υπάρχον υδραγωγείο στην πηγή τους, παίρνει νερό και από την πηγή μας κατά τη διάρκεια της νύχτας τοποθετώντας έναν πλαστικό σωλήνα περίπου 150 μ. από την πηγή μας έως το υδραγωγείο τους. Η ενέργεια αυτή πραγματοποιείται σε συμφωνία και συναίνεση με την κοινότητας μας.

     Τον Αύγουστο του έτους 2011, η κοινότητα του Κακοδικιού πήρε την πρωτοβουλία να διευρύνει το υπάρχον υδραγωγείο στην πηγή τους και σαν πρώτο βήμα άρχισε το φτιάξιμο του δρόμου ώστε να μεταφέρουν τα υλικά για το χτίσιμό του, χωρίς όμως να προηγηθεί συνεννόηση με την κοινότητά μας, μια κίνηση που διεκόπη αμέσως και δικαίως από τον πρόεδρο της κοινότητας του χωριού μας σε συνεργασία με το σύλλογο. Απαγορεύτηκε η συνέχιση του έργου, όχι γιατί έχουμε κακή προδιάθεση για να μην βοηθήσουμε, αλλά με τη λογική του να μην γίνουν επενδύσεις χωρίς προσεκτική έρευνα, όπως σας εξηγούμε παρακάτω.

     Όπως γνωρίζετε η κοινότητα μας έχει σοβαρό πρόβλημα με το θέμα της ύδρευσης κάθε καλοκαίρι, επειδή η ποσότητα του νερού που προέρχεται από την πηγή της Οκινάς στο υδραγωγείο του χωριού, είναι πολύ μικρή (5-6m³ ανά 24ωρο), αλλά υπάρχουν και καλοκαίρια που η πηγή στερεύει εντελώς. Σε αυτές τις περιπτώσεις η μόνη πηγή ύδρευσης της κοινότητας μας είναι η πηγή του Πηγαδιού.

Για να επιλύσουμε αυτό το τόσο σοβαρό πρόβλημα, εμείς ως κοινότητα και ως σύλλογος αποφασίσαμε να πάρουμε το νερό του Πηγαδιού και με ηλεκτρικές αντλίες να το στείλουμε στο υδραγωγείο του χωριού που βρίσκεται 1000 μέτρα από την πηγή και πάνω από το χωριό. Για το έργο αυτό σχεδιάσαμε τις τεχνικές λεπτομέρειες για τη βελτίωση της παροχής νερού του χωριού μας, ένα έργο για το οποίο έχουμε στείλει τα σχέδια με επιστολή (αρ. 5) προς το δημαρχείο του Δελβίνου στις 15/02/2012 ώστε να μας βοηθήσει χρηματικά ή με παροχή υλικών. Αυτή τη στιγμή είμαστε στο στάδιο της εξεύρεσης των πόρων για την υλοποίηση του έργου.

     Υλοποιώντας αυτό το έργο θα επιλυθεί σε κάποιο βαθμό το πρόβλημα της ύδρευσης για την κοινότητά μας, αλλά όχι οριστικά αφού η ποσότητα του νερού του Πηγαδιού είναι περίπου 17m³ ανά 24 ώρες κατά τη θερινή περίοδο και η ποσότητα αυτή γεμίζει το υδραγωγείο του χωριού σε 48 ώρες.

     Υπό αυτές τις συνθήκες το Πηγάδι δεν έχει περίσσευμα νερού ώστε να τροφοδοτήσει και το υδραγωγείο του Κακοδικιού. Σε αυτή την περίπτωση θα χρειαζόταν 4 μέρες ώστε να γεμίσει το υδραγωγείο. Επομένως εμείς ως κοινότητα και σύλλογος σταματήσαμε την επέκταση του υδραγωγείου του Κακοδικιού με τη λογική ώστε να μη γίνουν επενδύσεις χωρίς προσεκτική έρευνα που μελλοντικά δε θα έχουν αποτέλεσμα.

     Η κοινότητα και ο σύλλογός μας δεν θα επιτρέψουν σε καμία περίπτωση να πάρετε πρωτοβουλίες και να ενεργήσετε σε βάρος των συμφερόντων ύδρευσης του χωριού μας. Πάνω σε αυτό το θέμα είμαστε απόλυτοι και αποφασισμένοι.

     Οριστική λύση για την παροχή νερού στο χωριό μας είναι η υλοποίηση του έργου για την υδροδότηση από το χωριό της Ρούσανης, ένα έργο το οποίο έχει αναπτυχθεί από το δήμο του Δελβίνου.
     Ο δήμος του Δελβίνου έχει καθήκον να βρει τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους για την υλοποίηση αυτού του έργου και όχι να βοηθήσει το Κακοδίκι εις βάρος των συμφερόντων του Ελευθεροχωρίου.
     Το Κακοδίκι μπορεί να συνεχίσει να παίρνει νερό κατά τη διάρκεια της νύχτας με πλαστικούς σωλήνες από το Πηγάδι, υπό τον όρο να μην κάνουν επενδύσεις για την επέκταση του υδραγωγείου τους και για όσο διάστημα δεν έχουμε υλοποιήσει το παραπάνω σχέδιο.

     Με το που υλοποιηθεί το έργο μας (ένα έργο που θα υλοποιηθεί σύντομα) τότε θα διακοπεί άμεσα και κατηγορηματικά αυτή η μέθοδος της παροχής νερού του υδραγωγείου του Κακοδικιού.

     Σας ευχαριστούμε για τη συνεργασία και τη συνεννόηση.
Ο δημογέροντας του χωριού
Γιάννης Παππάς
Ο πρόεδρος του συλλόγου
Χρήστος Τσαλίκης
567 Επισκέπτες
Συντάχθηκε: 20 Μαΐου 2012, 19:56
Παρακαλώ εγγραφείτε ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε.
Ο Christos 22 Μαΐου 2012, 00:20 
Ως πρόεδρος του συλλόγου συμφωνώ απόλυτα με τα αναγραφόμενα του προέδρου της κοινότητας του Κακοδικιού. Απλά για αυτό το θέμα και για να συνεχίσει το έργο της ανακαίνησης του υδραγωγείου του Κακοδικιού χρειάζεται γραπτή δέσμευση απ’ την κοινότητα του Κακοδικιού και να απευθύνεται στην κοινότητα και στον σύλλογο Ελευθεροχωριτών, και να κοινοποιηθεί αυτή η γραπτή δέσμευση και στο Δημαρχείο Δελβίνου.
Ποιο πιστεύετε ότι έχει τη μεγαλύτερη προτεραιότητα για το χωριό μας;
Ο δρόμος ή η ύδρευση;
Μόνο τα μέλη ψηφίζουν
Επισκέπτες: 2
Εγγεγραμμένοι: 0
booked.net
Στο www.eleftherohori.gr χρησιμοποιούμε cookies!
Χρησιμοποιούμε cookies για να μην χρειάζεται κάθε φορά να κάνετε σύνδεση (login) στο site μας,
πατώντας "Αποδοχή" θα αποθηκευτούν με κρυπτογράφηση στη συσκευή σας τα στοιχεία εισόδου σας για 1 έτος.
Αποδοχή